In 2010/2011 hebben we met twee stellen, Hennelies - Ipo en Liesbeth – Frus met twee auto’s een reis gemaakt van Nederland naar Kaapstad (www.cruisingafrica.blogspot.com). Dit avontuur beviel zo goed dat we besloten zoiets op een later tijdstip nog eens te doen.

Die tijd is nu gekomen met als start wederom Nederland en als einddoel Singapore.

We willen dit einddoel bereiken via Turkije, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, China, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Singapore. Ook Vietnam willen we graag aan doen maar tot nog toe is het nog niet gelukt om hier toestemming voor te verkrijgen.






Geplande Reisroute







maandag 22 augustus 2016

Noord Oost Iran



Vanuit Yazd en na de geboorte van Fiene doorkruisen we in drie dagen de woestijnen in Iran: Dasht e Kavir en Dash e Lut. Het is een zeer afwisselend landschap en de temperatuur loopt - zoals dat een woestijn betaamd -  op tot over de 40 graden. Het grote voordeel is dat de hoeslakens die eens gewassen moesten worden in onze 'wasmachine' op onze privé camping door de wind sneller droog worden dan met een gemiddelde wasdroger. In een kwartiertje was alles kurkdroog.
De woestijn toont zijn diverse gezichten. Kale rotsachtige bergruggen tot 2000 meter hoog steken we over, aan de voet daarvan groene oases met kleine nederzettingen. Dan weer zandduinen of kale zout- en steenachtige vlakten. Wel fijn dat we dit vanuit onze auto's - zoevend over een prima asfaltweg - met airco aan kunnen aanschouwen. Nog fijner is het te merken dat na de olieverversing en olie- en luchtfilter vervanging de temperatuur van de auto van Ipo en Lies veel minder snel oploopt. Zo komen we nog ver.



Uiteindelijk belanden we in de derde grote stad van Iran: de voor Sjiieten heilige stad Mashad. In Mashad is het Mausoleum van Imam Reza te vinden, een belangrijk pelgimsoord voor alle moslims en tevens bedevaartsoord voor zieken (als in Lourdes). Ongelovigen hebben hier natuurlijk niets te zoeken. Toch lijkt het ons leuk een kijkje te nemen in het heiligdom. In de buurt daarvan wordt het - het is donderdagavond - steeds drukker. Uiteindelijk zien we duizenden mensen het zwaar beveiligde heiligdom ingaan. Liesbeth en Hennelies mogen, wanneer ze zich in gepaste lichte gordijnstof hullen, dat wel enorm afsteekt tegen alle zwart gesluierde vrouwen, en na gefouilleerd te zijn, ook naar binnen. Foto- en videocamera's mogen absoluut niet mee. Mobieltjes dan weer wel. Ook worden wij continu in de gaten gehouden. Ipo werd zelfs ondervraagd door de lokale CIA en foto's moesten gewist worden.



Wat we binnen het moskeeën complex zien is indrukwekkend of imponerend. Er zijn minstens vier pleinen vol met elk duizenden moslims die net aan het avondgebed zijn begonnen. De Imam draagt op zuivere toon voor. Wij lopen daar in verbazing omheen. De pleinen zijn minstens zo mooi als in Isfahan (helaas niet met een fotootje te illustreren). De grote pleinen met fonteinen zijn omgeven door met gekleurde tegeltjes versierde galerijen en bogen. Er zijn verschillende moskeeën met blauwige hoge façades en dikke minaretten en in het centrum is een met goud beklede moskee, het mausoleum van  Imam Reza ligt.  Religie leeft hier nog echt.


Na een bezoek aan het mausoleum van Ferdowsi, de schrijver van de Shanama - wie kent hem niet -  gaat we richting grens met Turkmenistan. De laatste etappe met twee vrije kampeerplekken gaat over een serie hoge bergruggen naar de laaggelegen grens met Turkmenistan. Hoog in de bergen komen we de veehouders tegen die met hun kudden koeien, schapen en geiten hogerop grazen. 

Als we afdalen, passeren we door irrigatie vruchtbare valleien. In het grensstadje worden we na het eten van een Iraanse hamburger verrast. Op de vraag waar we brood kunnen kopen legt hij in gebarentaal uit dat hij dat even regelt. En inderdaad worden er binnen vijf minuten door een taxi (!) vier platte broden bezorgd, die we vervolgens niet mogen afrekenen maar moeten 'betalen' door met hem op de foto te gaan. Nog steeds wil iedereen met ons op de foto.


In de hitte komen we bij de grens van Iran met Turkmenistan aan......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten