In 2010/2011 hebben we met twee stellen, Hennelies - Ipo en Liesbeth – Frus met twee auto’s een reis gemaakt van Nederland naar Kaapstad (www.cruisingafrica.blogspot.com). Dit avontuur beviel zo goed dat we besloten zoiets op een later tijdstip nog eens te doen.

Die tijd is nu gekomen met als start wederom Nederland en als einddoel Singapore.

We willen dit einddoel bereiken via Turkije, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, China, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Singapore. Ook Vietnam willen we graag aan doen maar tot nog toe is het nog niet gelukt om hier toestemming voor te verkrijgen.






Geplande Reisroute







zaterdag 16 juli 2016

Antiek en Modern West Turkije


Het begint direct na de Grieks-Turkse grens. De bruine verkeersborden die ontelbare antieke bezienswaardigheden uit de klassieke oudheid aankondigen. Duizenden jaren oude - soms Perzische, veel Griekse en daarna Romeinse bouwkundige hoogstandjes van wegen, markten, havens voor handel en amfitheaters, bibliotheken, badhuizen voor vermaak - kunnen we in verschillende mate van destructie bewonderen. Modern Turkije heeft deze traditie voortvarend overgenomen: er wordt veel infrastructuur gebouwd en er zijn volop faciliteiten om in de laatste week van de Ramadan te genieten van modern en ongesluierd vakantieplezier.
Het antieke Troje (Troia, Truva)  wordt al op 75 km afstand aangekondigd. Je moet dan de Bosporus nog zelfs over. De Bosporus waar Alexander de Grote zijn leger overzette met een rij van aaneengesloten boten op zijn veroveringstocht naar centraal Azië. Wij doen het met een veerboot, waarvandaan we de Turkse vlaggen trots zien wapperen in de buurt van Gallipoli, waar de Turken de Engelsen en Fransen eens versloegen.
Na zeer kort beraad besluiten we ons per dag te beperken tot 1 antieke highlight. Een overdosis zou niet goed voor ons zijn (en voor ons reisschema). Voor Frus en Liesbeth is het traject langs de westkust vaak memory lane van vorige vakanties. De rest van de dag gebruiken we om vooruit te komen, aan en in zee of zwembad en te zorgen voor ons natje en droogje.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
We bezoeken in Turkije allereerst Troje bekend van Homerus, die de ontvoering van Helena, de belegering door Griekse helden en de list met het Trojaanse paard beschrijft. In die tijd lag Troje aan zee. Nu iets in het binnenland. Het Trojaanse paard staat er nog…. ’s middag zwemmen we bij Ören in de blauwe Egeïsche Zee. Best lekker.
De volgende dag bezoeken we het Grieks en Romeinse Ephese. Ook dat ligt niet meer aan zee. Een stad waar voor een leek nog erg veel in de ruïnes te herkennen is: met marmer geplaveide wegen, markten met overdekte galerijen, een amfitheater en de bibliotheek. Het enige minpuntje is dat we de bezoekjes afleggen midden op de dag wanneer het net als gisteren een graad of 35 is. Maar dat is dan wel weer goed voor ons uurtje bij het zwembad in Kushadaci.
PS Het vinden van een camping lukt uitstekend als je de goede borden volgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten