In 2010/2011 hebben we met twee stellen, Hennelies - Ipo en Liesbeth – Frus met twee auto’s een reis gemaakt van Nederland naar Kaapstad (www.cruisingafrica.blogspot.com). Dit avontuur beviel zo goed dat we besloten zoiets op een later tijdstip nog eens te doen.

Die tijd is nu gekomen met als start wederom Nederland en als einddoel Singapore.

We willen dit einddoel bereiken via Turkije, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, China, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Singapore. Ook Vietnam willen we graag aan doen maar tot nog toe is het nog niet gelukt om hier toestemming voor te verkrijgen.






Geplande Reisroute







zaterdag 9 juli 2016

Grensperikelen


Wij waren elkaar al aan het feliciteren met de snelheid waarmee we opschoten. Met medelijden keken we naar de 25 km lange file van voornamelijk vrachtwagens voor de Oostenrijkse grens met Hongarije(zo makkelijk kom je Europa toch niet in). Gelukkig stond hij aan de andere kant. Daarna kwamen we bij de grens Servië-Bulgarije.  Ipo koos rij nr 1 en daar stonden we ongeveer drie kwartier voor we door kregen dat de douaneman echt niet meer terug kwam. Om van rij 1 naar rij 2 te wisselen is niet moeilijk met een 2.5 ton zware Landcruiser als je bereidt bent de boze blikken en luide verwensingen voor lief te nemen. En dat waren wij. Na een tergend lange tijd stonden we vooraan bij de slagboom toen de vrouwelijk douanier het tijd vond om buiten het hokje een sigaretje te gaan roken en het contact te herstellen met al haar vrienden op Facebook.
Na het passeren van de Servië-Bulgarije grens was duidelijk dat we Turkije niet meer in 4 dagen gingen halen en we besloten om onszelf te trakteren op een lekkere Souvlaki in Griekenland wat ook ongeveer op de route ligt. Maar zoals altijd “de mens wikt en God beschikt” en die had besloten om vlak voor ons een vrachtwagen in het ravijn te laten rijden waardoor we wederom uren lang vast zaten om de huldiensten hun werk te laten doen. Overigens begrepen we dat de chauffeur het overleefd heeft, iets wat niet gezegd kan worden van zijn vrachtauto. Die nacht hebben we aan een idyllisch klaterend riviertje midden in het bos vrij gekampeerd dankbaar dat het de vrachtwagen was en niet wij. En de Souvlaki werd nasi, ook lekker.
De volgende dag zijn we door Griekenland gesneld en bereikten we de laatste grens met Turkije. Daar kregen we het bijna aan de stok met de andere rij omdat we per ongeluk voordrongen. Iedereen was natuurlijk wat geprikkeld en wilde na een uur wachten en papieren laten zien en stempels zetten zo snel mogelijk thuis zijn voor Suikerfeest. Wij kwamen ook soepel Turkije binnen zonder het digitale visum te hoeven laten zien of in te leveren. Vanaf nu kunnen we ons in het echte vakantieritme begeven: tempo doeloe dus.

2 opmerkingen:

  1. Jan, Liesbeth, Ipo en Hennelies, een mooi eerste verslag. Wonderbaarlijk wat sommige mensen over hebben voor een souvlakie. Met risico van eigen leven voordringen aan de landgrenzen om net iets eerder bij de souvlakie-tent te kunnen zijn. Wel sportief van jullie allen om het rusrig aan te doen nadat duidelijk werd dat het geen souvlakie werd, maar nasi werd. En dan zijn jullie nog niet eens in China.
    Mooi plekje daar in Turkije. Daar willen wij ook wel vrij- kamperen.
    Goede reis, tot de volgende blog

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bijna Europa uit .... spannend! Xxx Marleen

    BeantwoordenVerwijderen