In 2010/2011 hebben we met twee stellen, Hennelies - Ipo en Liesbeth – Frus met twee auto’s een reis gemaakt van Nederland naar Kaapstad (www.cruisingafrica.blogspot.com). Dit avontuur beviel zo goed dat we besloten zoiets op een later tijdstip nog eens te doen.

Die tijd is nu gekomen met als start wederom Nederland en als einddoel Singapore.

We willen dit einddoel bereiken via Turkije, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, China, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Singapore. Ook Vietnam willen we graag aan doen maar tot nog toe is het nog niet gelukt om hier toestemming voor te verkrijgen.






Geplande Reisroute







woensdag 12 oktober 2016

Boeddhisme langs de zijderoute



In verschillende steden langs de zijderoute zijn restanten van diverse beschavingen terug te vinden. Met name de honderden Boeddhistische caves en stupas of pagodes in de voormalige steden Kizil (de duizend Boeddhagrotten) en Dunhuang (de grotten van Mogao) uit de derde tot elfde eeuw n.C. die we bezoeken zijn indrukwekkend. Mooie kleurrijke fresco's en levensgrote Boeddha's en Boddhisatva's  van wel 25 meter hoog en duizenden kleine Boeddha’s in zijn verschillende hoedanigheden aan de muren.
Bij binnenkomst in de pagode van de grotten van Mogao kwam je in de schoot van een zittende Boeddha van 32 meter terecht (gestegen naar plaats 2 in grootte zegt men nu de Boeddha in Bamyan, Afghanistan verminkt is).


Op diverse plaatsen worden de monniken Xuanzang en Fa'shien, die bijna tweeduizend jaar geleden het Boeddhisme en haar geschriften uit India naar China brachten herdacht. Hun reisbeschrijvingen bestaan nog de verschillenden plaatsen die erin benoemd worden (o.a. de vlammende bergen) zijn pelgrimsplaatsen annex pretparken geworden. Bij een daarvan kun je ook vliegen, met de straat als startbaan.

In de periode 700 tot 1100 is het Boeddhisme overvleugeld geraakt door de Islam. Maar de moskeeën die we zien vallen wat in het niet bij wat we al eerder zagen in alle stan-landen. Religie kan in China maar is gescheiden van de staat. Dus moskeeën en kloosters treden niet op de voorgrond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten