In 2010/2011 hebben we met twee stellen, Hennelies - Ipo en Liesbeth – Frus met twee auto’s een reis gemaakt van Nederland naar Kaapstad (www.cruisingafrica.blogspot.com). Dit avontuur beviel zo goed dat we besloten zoiets op een later tijdstip nog eens te doen.

Die tijd is nu gekomen met als start wederom Nederland en als einddoel Singapore.

We willen dit einddoel bereiken via Turkije, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Turkmenistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, Kirgizië, China, Laos, Cambodja, Thailand, Maleisië en Singapore. Ook Vietnam willen we graag aan doen maar tot nog toe is het nog niet gelukt om hier toestemming voor te verkrijgen.






Geplande Reisroute







woensdag 19 oktober 2016

Yunnan en Yangtse rivier



Yunnan bestaat uit de uitlopers van de Himalaya inclusief de bovenloop van de Yangtse en de Mekong  rivieren. We besluiten om een leuke wandeling 600 meter omhoog te maken met prachtig uitzicht op de “Tiger Leaping Gorge”. Het verhaal zegt dat daar een tijger via een rotsblok de Jangtse oversprong. De wandeling is prachtig, maar onze proviand schoot ernstig tekort. De laatste honderd meter stijgen duurde net zo lang als de eerste vijfhonderd. Maar de oudjes hebben het gered zonder hulp van de veelvuldig aangeboden mogelijkheid om op een muildier te gaan zitten. Daarna een mooi pad naar een berghut voor de overnachting.
Qua hygiëne is er een duidelijk vooruitgang van west naar oost. Moesten wij nog regelmatig ziekelijk bleek en naar adem happend een toilet verlaten in Xinjang, tegen de tijd dat we hier in Yunnan waren was dit meestal veel beter. Een voorval in deze berghut verdient vermelding. Er was één duo toilet voor alle +/- 100 mannen in het gehele guesthouse. Zonder erg liep Frus daar naar binnen om te plassen en bleek dat toen te doen pal naast een hurkende en schijtende chinees. Frus was de enige met het schaamrood op de kaken.




Hoe verder we afdalen hoe minder Tibetaans en hoe meer chinees alle dorpen worden. We zien ook steeds meer rijstvelden. We bezoeken Lijiang, wat een toeristisch gekkenhuis is. Overdag net zo druk als Venetië en 's avonds een uitgangsleven als in Loret de mar. Het gaat echt niet slecht met de Chinese jeugd. Zij geven net zoveel uit aan drank, souvenirs en vakanties uit als in Europa. In Lijiang bezoeken we ook het prachtige paleis van een zakenman uit de negentiende eeuw, die naar de zin van de keizer iets te machtig werd en daarom omgebracht werd. Iets wat zich nu lijkt te herhalen want de huidige gouverneur van Yunnan is net deze maand tot levenslang mogelijk zelfs de doodstraf veroordeeld vanwege corruptie en zelfverrijking.



We bezoeken Xizhou gelegen in de rijstvelden en daarna Dali waar we een chinees boeddhistische tempel met drie grote pagodes bezoeken en een Sichuan Chinese kookcursus volgen, waarvan we het resultaat smakelijk hebben opgegeten.


1 opmerking:

  1. Goed te weten, van die kookcursus... :-) Als jullie thuis nog eens willen oefenen, weet ik nog wel een proefkonijn.

    BeantwoordenVerwijderen